Baby’s kunnen vanaf tien maanden menselijk gedrag begrijpen

De hersengebieden van baby’s van tien maanden oud werken zo goed samen dat baby’s in staat zijn om het gedrag van mensen te begrijpen. Dat is vijf maanden eerder nog niet het geval. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Baby’s van vijf maanden oud kunnen dit nog niet. Op deze leeftijd werken de sociale hersengebieden nauwelijks samen, terwijl dit vijf maanden later wel het geval is.

Onderzoek

Aan de hand van een onderzoek, waarbij baby’s badmutsjes met elektrodes ophadden terwijl ze naar filmpjes keken, zijn de hersenprocessen van baby’s van vijf en van tien maanden onderzocht. Bij baby’s van vijf maanden oud was er vooral activiteit achterin de hersenen. In dit gebied wordt visuele informatie verwerkt.

Sociale hersengebieden

Bij baby’s van rond de tien maanden was er vooral activiteit in de gebieden aan de zij- en voorkant. Ook is er veel contact tussen deze hersengebieden. De baby’s letten bij het kijken naar video’s met mensen dus niet alleen op visuele informatie, maar hadden in het bijzonder aandacht voor de mensen in deze video’s. Het lijkt erop dat de babyhersenen van baby’s van tien maanden oud zich klaarmaken voor de maatschappij.

Door: Nationale Zorggids