Normal_roken_rook

Nieuw onderzoek van het Erasmus MC benadrukt het belang van niet roken voor en tijdens de zwangerschap. Embryo’s van rokende moeders ontwikkelen zich langzamer dan embryo’s van niet-rokende moeders. Foetussen van vrouwen die roken zijn al voor de tiende week van de zwangerschap en tijdens de 20-wekencho kleiner. Dit meldt het Erasmus MC.

Vrouwen die tien of meer sigaretten per dag rookten, hadden een kindje die een dag kleiner was dan vrouwen die niet rookten. Een groter verschil zagen de onderzoekers bij vrouwen die via een ivf- of ISCI-traject zwanger werden.

Blijvende groeiachterstand

Tijdens de duur van de zwangerschap, haalden de foetussen de groei niet in. Daardoor hadden ze een verhoogd risico op een lager geboortegewicht. “We wisten al dat roken tijdens de zwangerschap kan zorgen voor vroeggeboorte, een lager geboortegewicht en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Maar wij hebben nu voor het eerst gekeken naar een verband tussen roken door moeders vanaf 14 weken vóór de bevruchting tot 10 weken erna en de ontwikkeling van het embryo”, aldus onderzoeker Melek Rousian.

De onderzoekers stellen dat deze resultaten het belang van stoppen met roken voor de zwangerschap benadrukken. Niet alleen vanwege het risico op een laag geboortegewicht van de baby, maar ook de risico’s die roken vormen voor de ontwikkeling ervan.

Door: Nationale Zorggids