Normal_rss_entry-375604

Voor de rechtbank in Den Haag is onder grote belangstelling het kort geding begonnen van de Stichting Donorkind tegen zaaddonor Jonathan, die zeker 550 kinderen heeft verwekt. De stichting wil dat hij stopt met het verstrekken van zijn sperma. Een van de moeders is ook eiseres in de zaak die in Den Haag wordt behandeld. Ook andere vrouwen die via de donor een kind kregen, zijn aanwezig, maar niet iedereen kon in de zaal waar de zaak aan de orde komt.

De stichting beticht de donor ervan dat hij zijn zaad tegen de regels in via zeker dertien klinieken in binnen- en buitenland heeft verspreid en het ook nog eens via ontmoetingsplatforms en sociale media aan andere wensouders aanbiedt. "Volgens richtlijnen bij klinieken mag een donor maximaal doneren voor 25 kinderen of voor 12 gezinnen om inteelt, incest en psychische problemen voor donorkinderen te voorkomen", lichtte de organisatie toe.

Jonathan erkent het aantal, zei hij voor aanvang tegen het ANP, en vindt ook dat hij tegen wensmoeders open kaart had moeten spelen hierover. Hij denkt echter wel dat de risico's op incest erg klein zijn, doordat zijn kinderen kunnen weten wie hun vader is. Toen er nog anoniem werd gedoneerd, waren de kansen groter, zegt hij.

Schenking

Hij is donor omdat hij een "natuurmens" is en omdat hij het gezinsleven belangrijk vindt. Hij zegt ook veel dankbare wensouders te kennen en met hen contact te onderhouden. Hij was volgens eigen zeggen ook bij bevallingen en ook bij de uitvaart van een van zijn kinderen.

Zijn handelswijze is volgens de advocaat van de organisatie, Mark de Hek, gevaarlijk voor het mentale welzijn en de gezondheid van donorkinderen. "Door zijn voortplantingsdrang de voorkeur te geven, handelt de donor onrechtmatig. Daarnaast schendt hij de overeenkomsten met de klinieken en met de wensouders, want zij vertrouwden op zijn toezegging dat hij maximaal 25 kinderen zou verwekken."

Door: ANP