Bejaarde

UTRECHT - Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak niet op de hoogte van veranderingen als gevolg van wijzigingen in de wet, zoals de overheveling van de AWBZ-begeleiding naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een goede samenwerking tussen gemeenten en zorginstellingen is daarom nodig om deze mensen beter in te lichten, zo meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Uit onderzoek van het instituut blijkt dat vooral ondersteunende familieleden van ouderen met een verstandelijke beperking niet snel zelf op zoek gaan naar informatie, en dus niet op de hoogte zijn van wat er verandert. Als de AWBZ onder de Wmo valt, dan kunnen deze mensen namelijk ineens te maken hebben met de gemeente voor de zorg die ze gewend zijn, in plaats van met de vertrouwde zorgorganisaties.

Betere samenwerking tussen gemeenten en zorginstellingen zou er voor moeten zorgen dat de veranderingen die kunnen komen door de overheveling van de AWBZ naar de Wmo duidelijk zijn voor iedereen.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten