Eenzaamheid risicofactor mentale aftakeling

BALTIMORE - De mentale aftakeling bij mensen met gehoorverlies verloopt ongeveer 40 procent sneller dan bij mensen die normaal horen, zo blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University in Baltimore. Dit meldt goedgevoel.be.

Voor de studie ondergingen 2.000 mannen en vrouwen tussen 75 en 84 jaar een gehoortest en een gestandaardiseerde test van het geheugen en het denkvermogen. Aan het begin van de studie in 2001 werd bij geen enkele vrijwilliger bewijs gevonden voor mentaal verval. Zes jaar later bleek dat de mensen met gehoorproblemen ongeveer 3 jaar vroeger last kregen van een ernstige mentale aandoening.

Mogelijk is sociale isolatie een van de oorzaken van de mentale aftakeling bij mensen met gehoorverlies. Eerder onderzoek toonde al aan dat eenzaamheid een risicofactor is voor mentale aftakeling.

Het onderzoeksteam wil nu een grotere studie opzetten om na te gaan of gehoorapparaten kunnen helpen om het mentale verval te vertragen. "Onze resultaten tonen aan dat gehoorverlies niet beschouwd mag worden als een onvermijdelijk gevolg van ouder worden, want het kan op lange termijn ernstige problemen hebben voor het gezonde functioneren van het brein", aldus onderzoeksleider dr. Frank Lin.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten