Normal_zonnebrand

QUEENSLAND – Door elke dag zonnebrandcrème te gebruiken wordt de huidveroudering vertraagd bij mensen van middelbare leeftijd. Dit meldt Gezondheidsnet.

De deelnemers aan het onderzoek werden over 2 willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep smeerde dagelijks zonnebrandcrème (SPF 15) op het gezicht, de nek, armen en handen.
Ze brachten de crème ’s ochtends aan. Maar ook na het douchen, hevige transpiratie of na een paar uur buiten. De tweede groep mocht zelf weten wanneer zij zich insmeerden. In beide groepen nam een deel ook dagelijks het antioxidant bètacaroteen, de andere helft slikte een placebo.
 
Bètacaroteen bleek geen effect te hebben op de huid van de deelnemers, maar het tenminste dagelijks smeren met zonnebrandcrème wel. Ongeacht het geslacht of de leeftijd, bleken de mensen die zich consequent insmeerden 24 procent minder last te hebben van huidveroudering dan de mensen die zelf mochten bepalen wanneer ze zich insmeerden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Queensland Institute of Medical Research.
 
Hoofdonderzoekster Adèle Green benadrukt dat het belangrijk is om zonnebrandcrème op de juiste manier te gebruiken: in een dikke laag die je elke paar uur opnieuw aanbrengt. Zo voorkomt het zowel verbranding van de huid op de korte termijn als ook huidkanker op de lange termijn.
 
© Nationale Zorggids