Senior

De bezuinigingen in zorginstellingen voor ouderen gebeuren vooral door te besparen op personeel en op woonruimte, zo blijkt uit eigen onderzoek van RTV Utrecht. Het budget voor zorg zal in de toekomst met 25 procent krimpen en zorgondernemers voeren nu al maatregelen in. Dit meldt RTV Utrecht. 

Zodra de zorgtaken van Den Haag naar de gemeenten overgeheveld worden, zal het budget 25 procent krimpen. Van de acht instellingen die RTV Utrecht vroeg om mee te doen aan hun onderzoek, zeiden dan ook allen dat zij moeten bezuinigen. 
 
In eerste instantie wordt het meeste bezuinigd op personeel en woonruimte; de helft van de bezuinigingen worden gerealiseerd door bewonersgroepen te vergrotente of door dus te korten op personeel. Een kwart bezuinigt daarnaast op dagbesteding of op maaltijden. Tevens worden vrijwel alle zorginstellingen effectiever met wat ze doen met leegstaande ruimten. Deze verhuren ze aan mensen met een tijdelijke hulpvraag of aan mensen die niet in aanmerking komen voor een plaats in een verpleeghuis. 
 
De directeur van De Koperhorst in Amersfoort; "In al zijn facetten moet je ondernemer worden. De bezuiniging kan je zien als hele grote bedreiging maar ook als kans."
 
© Nationale Zorggids