Normal_normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Het aantal stageplaatsen in de ouderenzorg zal de komende tijd dalen met mogelijk 15 tot 20 procent. Dat blijkt uit een analyse van werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt, zo meldt Nursing.

Steeds meer ouderen blijven thuis wonen. Volgens de werkgeversvereniging is dit een belangrijke oorzaak voor de daling van het aantal stageplaatsen in verzorgingstehuizen. De tekorten zullen vooral voelbaar zijn onder de mbo'ers: verzorgenden (niveau 3) en eventueel verpleegkundigen niveau 4.

Het aantal stageplekken in de thuiszorg is altijd al lager dan in bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen of in ziekenhuizen. Volgens cijfers van ZorgZijn is het percentage in de extramurale zorg slechts 1 procent stageplaatsen tegenover 9 procent bij zorg in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Volgens woordvoerster Marlies Rosenbrand is de begeleiding van stagiairs intramuraal beter te organiseren dan extramuraal, omdat één begeleider dan meerdere stagiairs begeleidt. Daarnaast kent het werken in een thuissituatie beperkingen. 'Thuis kunnen twee mensen soms niet goed werken, bijvoorbeeld vanwege te kleine badkamers', zegt Rosenbrand. 'Bovendien stellen niet alle cliënten en hun families het op prijs dat een stagiair mee komt.'

© Nationale Zorggids