Normal_drugs_pillen_medicatie_medicijenn

Het gebruik van kalmerende middelen tegen angst en slapeloosheid is door Frans-Canadese onderzoekers in verband gebracht met een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. De wetenschappers uit Quebec publiceerden hun bevindingen in het BMJ, zo meldt Gezondheidsnet.

De kalmeringsmiddelen, ook wel bekend als benzodiazepinen, kunnen al na drie maanden gebruik leiden tot een verhoogde kans op Alzheimer. Voor de studie werden de gegevens van bijna 9000 senioren vergeleken; 7184 gezonde ouderen en 1796 mensen met Alzheimer. Bij patiënten die de kalmeringsmiddelen voor een langere tijd hadden gebruikt bleek het verband met Alzheimer sterker dan bij kortdurend gebruik.

Overigens toont de studie niet aan dat benzodiazepinen de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Aangezien de kalmeringsmiddelen worden voorgeschreven tegen slaapproblemen en angst kunnen dit al voortekenen zijn van Alzheimer. Wel concluderen de onderzoekers dat benzodiazepinen beter niet langer dan drie maanden gebruikt kunnen worden.

© Nationale Zorggids