Normal_14155333880064_1

(Novum) - Van de Tweede Kamer mag worden verwacht dat die meer interesse heeft in de problemen bij verzorgingstehuizen dan in de vraag of de vader van een staatssecretaris kritisch is op zijn beleid. "Je kunt een staatssecretaris niet verwijten dat zijn vader een opvatting heeft", zei CDA-leider Sybrand Buma zondag in Buitenhof.

De vader van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) uitte zich deze week in het AD bijzonder kritisch op de zorg die zijn vrouw krijgt in het Haagse verpleeghuis WZH. Van Rijn vertelde dat zijn vrouw soms urenlang alleen wordt gelaten, dat ze niet op tijd wordt verschoond en dat de urine soms langs haar enkels loopt als zij opstaat. Het ministerie van Volksgezondheid heeft geprobeerd de publicatie te voorkomen.

"Kamerleden doken vervolgens als aasgieren op Van Rijn af", stelde Buma in Buitenhof. Hij wees erop dat al bekend is dat zulke problemen bestaan en stoorde zich eraan dat de familieband van Van Rijn met deze nieuwe criticus voor sommigen belangrijker leek dan de problemen die de criticus had benoemd.

Buma wees erop dat Van Rijn zijn vader niet zelf heeft gevraagd de media op te zoeken. "Dan mag je er ook niet op worden afgerekend. Nu wilden sommigen bijna dat hij aftreedt om iets wat zijn vader heeft gedaan." Het wordt volgens de CDA-leider anders als een politicus zelf aan zijn vader vraagt in de media te vertellen hoe goed zijn beleid wel niet is, terwijl later blijkt dat de vader het beleid helemaal niet goed vindt. "Pas dan kun je verwachten dat er een reactie op komt."

Dan nog is het vooral een mediareactie die volgens Buma mag worden verwacht. "Maar van de politiek mag je toch zeker verwachten dat die beseft dat het gaat om de inhoud."

De vader van Van Rijn had zijn kritiek samen met een vriend geuit. De vader heeft inmiddels besloten geen contact meer met de pers te hebben. De vriend, Ben Oude Nijhuis, stelde later in het AD en de Volkskrant dat de cliëntenraad hem heeft opgedragen niet meer met de pers te praten, maar dat hij zich de mond niet laat snoeren.