Logo_vumcalz

Mensen die op jonge leeftijd dementie krijgen hebben veelal een druk leven, bijvoorbeeld omdat ze jonge kinderen hebben. Deze patiënten blijken daardoor lastig te betrekken bij bewegingsonderzoek, zo merkte Astrid Hooghiemstra tijdens haar promotieonderzoek. Zij adviseert wetenschappers om beweegprogramma’s voortaan flexibel aan te bieden. De jongere patiënten met dementie zijn namelijk nodig om antwoord te vinden op de vraag of beweging een positieve invloed heeft op de symptomen van dementie bij jonge mensen. Hooghiemstra promoveert op 3 december aan het VUmc.

Beweging lijkt gerelateerd te zijn aan het geheugen en het emotioneel welbevinden. Tot op heden richt onderzoek naar de invloed van beweging zich weinig op jonge mensen met dementie, dat wil zeggen dementie die optreedt voor het 65e levensjaar. Daarom startte Astrid Hooghiemstra een studie naar het effect van drie verschillende beweegprogramma’s op het denkvermogen (bijvoorbeeld het geheugen en de aandacht), activiteiten van het dagelijkse leven en de kwaliteit van leven bij jonge mensen met dementie. Het bleek echter tijdens de onderzoeksperiode niet mogelijk om de 150 benodigde deelnemers te vinden.

Het bleek dat de jonge patiënten vaak te druk zijn om deel te nemen aan een langdurig beweegprogramma. Daarnaast bleek een lange reistijd naar de revalidatiecentra waar de beweegprogramma’s gegeven werden ook niet wenselijk. De langdurige beweegprogramma’s pasten dus vaak niet in het leven van deze patiënten en hun mantelzorgers. Uiteindelijk deden vijftien mensen mee aan een conditieprogramma, tien aan een flexibiliteit-ontspanningsprogramma en 28 aan een programma-aan-huis. Deze aantallen waren te klein om betrouwbare resultaten te verkrijgen, waardoor Hooghiemstra besloot de interventiedata niet te analyseren. Zij verdiepte zich vervolgens in manieren waarop toekomstige onderzoekers wel dergelijk belangrijk bewegingsonderzoek zouden kunnen doen. Daarnaast deed zij bijschrijvend onderzoek waarin zij zich onder andere richtte op de kwaliteit van slaap van jonge mensen met dementie. Daaruit werd duidelijk dat jonge mensen met dementie iets minder goed slapen dan gezonde leeftijdsgenoten.

© Nationale Zorggids