Normal_oma_ouderen_berjaarden

In het Goudse zorgcentrum Savelberg krijgen ouderen met dementie meer bewegingsvrijheid sinds de organisatie is gaan werken met elektronische polsbandjes voor de bewoners. Door de polsbandjes kunnen zorgverleners op elk moment zien waar de bewoners zich bevinden en kan op afstand worden bepaald welke deuren wel of niet open gaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Savelberg is het eerste zorgcentrum in Gouda waar gebruik wordt gemaakt van de technologie van Conview Car. Het project wordt met belangstelling gevolgd door andere verpleeginstellingen, omdat het systeem met de polsbandjes lijkt te leiden tot meer vrijheid en ruimte voor bewoners die in de huidige situatie niet zonder begeleiding van hun afdeling af kunnen.

De vrijheidsbeperkingen zijn vaak een noodzaak om te voorkomen dat bewoners zonder toezicht weglopen, verdwalen of zich bezeren als gevolg van een val. De nieuwe zorgtechnologie met polsbandjes maakt het mogelijk om ouderen meer bewegingsvrijheid te geven zonder ze uit het oog te verliezen. Volgens Irene Feenstra van zorgcentrum Savelberg draagt het nieuwe systeem bij aan meer veiligheid voor de bewoners. 'Via sensoren wordt bepaald welke deuren wel en niet opengaan. De leefcirkel van een bewoner hangt onder meer af van de mate van dementie. We kunnen met het nieuwe systeem precies zien waar een bewoner verblijft. Dat is bijvoorbeeld handig als het tijd is voor medicijnen.'

© Nationale Zorggids