Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

In woonzorgcentrum Weidevogelhof in Pijnacker zorgt een fotosticker ervoor dat vergeetachtige ouderen de weg naar hun kamer veel makkelijker vinden. Op de deuren wordt een foto van de oude voordeur geplakt, zodat voornamelijk dementerende ouderen de deur herkennen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De dementerende ouderen herinneren zich dingen van vroeger vaak nog wel goed. Door de fotosticker vinden ze de juiste voordeur. “Alle deuren waren hier oranje”, zegt Merle Koreneef van het woonzorgcentrum. “Bewoners konden alleen aan het naambordje zien waar ze woonden, of door het kamernummer te onthouden. Maar als je begint te dementeren kan dat best lastig zijn.”

Aanvankelijk werden de fotostickers geplakt om de deuren op te vrolijken. “Maar al snel bleek dat de mensen met lichte of matige dementie veel makkelijker hun kamer weten te vinden, zodra die een deur van vroeger herkennen”, zegt Rahzeb Choudhury van het bedrijf True Doors, die de stickerdeuren maakt.  Het ophalen van plezierige herinneringen is voor dementerende ouderen vaak een prettige activiteit. In de ouderenzorg wordt dit ook wel reminiscentie genoemd.

© Nationale Zorggids