Normal_money

Uit de miljoenennota blijkt dat de koopkracht van ouderen achterblijft bij die van andere inwoners. Ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG zijn teleurgesteld in de plannen van het kabinet. Dat meldt de NOS.

"De vijf miljard aan lastenverlichting landt vrijwel niet bij ouderen. De koopkracht van veel AOW'ers blijft volgend jaar in de min", laten deze organisaties weten. "De aangekondigde koopkrachtreparatie door het kabinet is dus niet geslaagd." Vooral ouderen met een hoog vermogen gaan erop achteruit, vanwege belastingverhoging of omdat ze hun recht op zorg- of huurtoeslag kwijtraken.

Ouderen hebben dit jaar nog een zogeheten ‘ouderentoeslag’, een hoger heffingsvrij vermogen dan andere inwoners. Die toeslag wordt afgeschaft, waardoor er meer vermogensbelasting betaald moet worden. Daar komt bij dat ouderen met een vermogen tussen ongeveer 100.000 en 120.000 euro, hun recht op zorgtoeslag verliezen. Het recht op huurtoeslag verdwijnt bij een vermogen tussen de 20.000 en 35.000 euro. Iemand met een dergelijk vermogen gaat er negen procent in koopkracht op achteruit.

Volgens Ieder(in), een belangenorganisatie voor mensen met een beperking, gaan mensen die veel zorg nodig hebben niet profiteren van de aantrekkende economie. De belangenorganisatie beweert dat mensen met een beperking tussen de 2,9 en 11,1 procent aan koopkrach inleveren. Uitkeringsgerechtigden met een beperking gaan er tussen de 2,3 en 12,5 procent op achteruit.

© Nationale Zorggids