Logo_untitled
Steeds meer ouderen kiezen ervoor om zolang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. Om het huis geschikt te maken kunnen bijvoorbeeld drempels worden verwijderd, of een inloopdouche ingebouwd worden. Het financieren van verbouwingen blijkt in de praktijk erg moeilijk. Met de Blijverslening helpt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) gemeenten een handje in het steunen van bewoners bij het levensloopbestendig maken van hun woning. Dit meldt de SVn.
De Blijverslening is door SVn ontwikkeld op verzoek van het landelijk 'Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen' en gemeenten en provincies. Voorzitter Marnix Norder legt uit: "Als gemeenten ervoor kiezen een fonds te openen, kunnen er vanuit dit fonds leningen worden verstrekt aan de inwoners. Dit kan een belangrijke impuls zijn om de woning aan te passen. Ouderen beschikken vaak wel over vermogen, maar in veel gevallen zit dat vast in hun huis. De Blijverslening kan dan een mooie financieringsoplossing zijn." 
 
SVn stelt de Blijverslening zowel in een consumptieve als hypothecaire variant aan gemeenten en provincies beschikbaar. Beide varianten hebben hun eigen voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld voor een consumptieve lening één van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar. Bij een hypothecaire lening geldt geen leeftijdsgrens, tenzij de gemeente zelf een leeftijdsgrens instelt. Ook de hoogte van het leenbedrag verschilt. Bij een consumptieve lening geldt een maximum bedrag van 10.000 euro, bij een hypothecaire lening is dat maximum 50.000 euro (de gemeente kan kiezen voor een lager maximum bedrag). Het minimale leenbedrag van 2.500 euro geldt voor beide varianten.
 
Als de lening beschikbaar is, dan kan de consument bij de gemeente terecht voor een aanvraagformulier. 
 
© Nationale Zorggids