Logo_nvve

Ouderen die niet terminaal ziek zijn, maar wel vinden dat ze een voltooid leven hebben voorzien van een levenseindepil; dat is een nieuwe pilot die de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil opzetten. Deze groep ouderen komt op dit moment niet in aanmerking voor euthanasie. Dat meldt de Volkskrant.

In de Amerikaanse staat Oregon is de levenseindepil, ook bekend als de pil van Drion of de laatstewilpil, al achttien jaar verkrijgbaar. Daar zijn tot op heden nog geen incidenten mee geweest. De NVVE hoopt ook in Nederland toestemming te krijgen van de politiek. Juist door de ervaringen in Oregon zouden veel van de bezwaren weggenomen moeten zijn.

“We hebben in het eerste kwartaal van dit jaar al 120 meldingen gekregen van mensen die vinden dat hun leven voltooid is en een euthanasiewens hebben. Terwijl de commissie-Schnabel beweert dat deze groep niet bestaat. Wij onderzoeken nu hoeveel mensen hiervan niet in aanmerking komen voor euthanasie, omdat zij niet voldoen aan de zorgvuldigheidseisen”, zegt NVVE-directeur Robert Schurink. Voor deze groep wil de vereniging een proef met de levenseindepil. De test wordt dan gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek waarbij is gekeken naar de mogelijkheden voor legale verstrekking van dergelijke middelen. 

©Nationale Zorggids