Normal_euro_geld_betalen__7_

Voormalig bestuurder Joke Mengerink van ouderenzorginstelling CarintReggeland ontving na haar vertrek nog acht maanden lang salaris, met een totale waarde van 140.000 euro. Ook twee voormalig toezichthouders en drie directeuren kregen een vergoeding. Dat meldt RTL Nieuws. 

Als gevolg van een reorganisatie moest Mengerink opstappen, dat deed zij eind mei vorig jaar. Uit de jaarrekening van 2015 blijkt dat ze haar salaris doorbetaald kreeg tot het einde van het jaar onder de noemer 'adviseur van de raad van bestuur'. “Zij heeft in totaal acht maanden als adviseur gefunctioneerd om de continuïteit te waarborgen”, zegt een woordvoerder van de organisatie. In totaal kostte het de organisatie 140.000 euro. Volgens CarintReggeland heeft Mengerink geen ontslagvergoeding gekregen.

De twee toezichthouders die ook vorig jaar vertrokken ontvingen beiden een jaarvergoeding. Ex-voorzitter van de Raad van Toezicht Freek Linnebank en toezichthouder Wim Briggeman werden ook beiden doorbetaald als adviseur. De organisatie zegt dat ze advies nodig hadden van beide mannen omdat een managementlaag is geschrapt tijdens de reorganisatie.

Uit de jaarrekening blijkt tevens dat drie directeuren aanzienlijke vertrekpremies betaald kregen van de zorginstelling, totale kosten: 280.000 euro. Iedere directeur kreeg een bedrag van 75.000 euro of meer. Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogen ontslagvergoedingen niet hoger zijn dan 75.000 euro. CarintReggeland meent zich aan de regels te hebben gehouden bij de betalingen aan Mengerink en twee van de drie directeuren. Ook valt de vergoeding van Mengerink niet onder de noemer vertrekpremie én omdat de directeuren geen top-functionarissen meer waren zouden ze meer dan het maximale WNT-bedrag mogen meekrijgen. Een externe accountant heeft de betalingen goedgekeurd, laat de zorgorganisatie weten. 

©Nationale Zorggids