Normal_normal_images__3_oor_apparaat

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat een derde van de senioren last heeft van hoorproblemen. Mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder verliezen gemiddeld zo’n 35 decibel aan geluid aan het beste oor. Dat meldt NU.nl.

Een dergelijk gehoorverlies van 35 decibel maakt dat het voor senioren lastiger is om gesprekken te volgen in een drukke ruimte. De tv en radio staan in veel gevallen ook harder dan normaal, vertelt onderzoeker Nienke Homans. Ongeveer 25 jaar geleden hoorden seniore mannen slechter dan seniore vrouwen. De afgelopen jaren is dat verschil steeds kleiner geworden, vermoedelijk door betere lawaaibescherming en voorlichting op het werk van de mannen en slechtere leefgewoonten van vrouwen.

Homans adviseert senioren van 65 jaar en ouder om het gehoor te laten testen. “Als er gehoorverlies wordt geconstateerd, zorg dan voor goed hoortoesteladvies bij een audicien of audiologisch centrum. Hoortoestellen zorgen ervoor dat de hersenen actief blijven en en gewend blijven aan alle dagelijks geluiden”, aldus Homans. Bovendien zorgen hoortoestellen ervoor dat het dagelijks leven gemakkelijk doorgang kan vinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids