Normal_hugo_borst

Een dag na de publicatie van het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers vorige week kwamen er al 21.000 steunbetuigingen binnen. Dat het manifest binnen één dag al zo veel mensen wist te bereiken, geeft aan hoe het onderwerp ouderenzorg onder de Nederlanders leeft. Ook op social media is men het erover eens dat de ouderenzorg beter moet. Dat melden NOS en Algemeen Dagblad. 

Hoogleraar cliëntenparticipatie in de ouderenzorg Tineke Abma is blij met het manifest. “Er komen verkiezingen aan en Borst is iemand die de publieke opinie kan mobiliseren. Hij is geloofwaardig, verzorgt zijn dementerende moeder en geeft lezingen over het onderwerp. Ook heeft hij er zorginstellingen, verzorgers en patiënten over gesproken”, aldus Abma. Juist omdat zijn agenda niet is gekoppeld aan die van een politieke partij, is hij de juiste persoon voor de ouderenzorg-lobby.

Abma zou zelf nog één ding toevoegen aan het manifest en dat is de komst van meer hoger opgeleid personeel. Ondanks dat de zorg steeds complexer wordt, daalt het opleidingsniveau van het personeel. De hoogleraar hoopt dan ook dat Borst dit probleem als eerste wil aanpakken.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid laat weten voor hetzelfde te strijden als Borst. Zijn plan ‘Waardigheid en trots’, een plan om de ouderen zorg te verbeteren, vindt hij op het manifest van Borst lijken. Ook de staatssecretaris is van mening dat verpleegkundigen en verzorgenden bijvoorbeeld meer tijd moeten hebben voor bewoners. Dat gebeurt nu vaak niet door het management van de organisaties. Dat is ook een belangrijk speerpunt van Van Rijn. Hij benadrukt wel dat mensen moeten beseffen dat de ouderenzorg in Nederland van hoog niveau is. 

In het manifest pleit Borst onder andere voor het stoppen van ‘politiseren’ van verpleeghuiszorg, een nieuwe bezettingsnorm voor personeel en een einde aan de overdaad van registraties. Borst en Gaemers vinden dat te veel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen structureel niet de zorg krijgen die zij zo hard nodig hebben. “Door gebrek aan aandacht zijn te veel verpleeghuisbewoners veroordeeld tot een monotoon bestaan. Dit is een aantasting van hun grondrechten”, zeggen Borst en Gaemers in het manifest. 

Door: Redactie Nationale Zorggids