Normal_geld34

Gisteren is een motie aangenomen waarin GroenLinks en D66 pleiten voor onderzoek naar de oorzaak van de overschotten op de Wmo en jeugdhulp. De partijen willen weten waarom er zulke grote verschillen zijn tussen gemeenten. Waar sommige gemeenten kampen met tekorten, hebben andere gemeenten grote overschotten. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Kamerlid Linda Voortman van Groen Links wil dat het onderzoek naar het overgebleven zorggeld voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 is afgerond. In het onderzoek moet aandacht worden besteed aan de relatie tussen de Wmo-overschotten en de hoge eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen. Ook het aantal zorgmijders moet in kaart worden gebracht: hoeveel mensen hebben geen passende zorg ontvangen? De verdeelmodellen behoeven ook de aandacht, vinden GroenLinks en D66. Daaruit moet blijken of deze aangepast moet worden.

“De discussie over de overschotten moet primair plaatsvinden in de gemeenteraad. Maar landelijk is het ook goed om objectief naar de cijfers te kijken”, zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.  Gemeenten lieten vorige week weten dat de overschot- en tekortcijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken niet kloppen. Bergkamp vindt het daarom des te meer van belang om goed onderzoek te doen naar de situatie.

Onder anderen de gemeenten Renswoude, Heerenveen en Asten hebben inmiddels hun beklag gedaan. Naar verwachting zullen meer gemeenten zich melden met fouten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids