Logo_logo_actiz

Vorige week vond in de Tweede Kamer een debat plaats over verpleeghuiszorg. In dat debat kwam de vraag aan de orde of de huidige tarieven voor de ouderenzorg wel toereikend zijn. De staatssecretaris heeft toegezegd dat er op korte termijn door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een kostprijsonderzoek wordt gedaan. Daarnaast bereidt Mona Keijzer van het CDA een motie voor om de zorginkoop te vereenvoudigen en zorgorganisaties conform de NZa tarief te betalen. ActiZ is blij met beide voorstellen die er aan bijdragen dat zorgorganisaties met voldoende en gekwalificeerde medewerkers goede zorg kunnen leveren aan mensen die dat nodig hebben. Dat meldt ActiZ.

Uit onderzoek van ActiZ naar de zorgcontractering dat eerder dit jaar verscheen, kwam duidelijk naar voren dat de tarieven die zorgkantoren voor de geleverde verpleeghuiszorg betalen altijd lager zijn dan het landelijke maximumtarief. Zorgorganisaties ontvangen nooit het maximumtarief. Een heikele zaak, vindt ActiZ. Zeker gezien de kwaliteitsopgave waar zorgorganisaties voor staan en de toename van het aantal cliënten met zware zorg die zij zorg verlenen. In het Kamerdebat Keijzer van het CDA in dat kader voor om voortaan de tarieven te hanteren zoals ze door de Nza zijn vastgesteld. Zij wil hiervoor een motie indienen; iets dat ActiZ ondersteunt. 

Vera Bergkamp van D66 verzocht in het Kamerdebat om het kostprijsonderzoek van de NZa naar de Wlz tarieven naar voren te halen. Er dient voorkomen te worden dat er straks een bezettingsnorm ligt, die in praktijk niet uitvoerbaar is vanwege ontoereikende tarieven. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaf aan dat hij de NZa wil vragen om dat kostprijsonderzoek al in het eerste kwartaal 2017 gereed te hebben. Daarbij gaf de staatssecretaris aan dat, mocht blijken dat de tarieven niet toereikend zijn, ze verhoogd moeten worden. Een goede zaak, vindt ActiZ.

In dat kader vindt ActiZ het ook belangrijk dat het extra bedrag van bijna 400 miljoen euro dat het kabinet beschikbaar stelt in de langdurige zorg gebruikt wordt voor reële tarieven (en niet voor meer volume).

Door: Redactie Nationale Zorggids