Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Ouderen die niet langer in het ziekenhuis behandeld hoeven worden maar nog niet alleen naar huis kunnen, zouden vaker terecht moeten kunnen in een zorgpension. Daar krijgen zij zorg en begeleiding zodat zij binnen korte tijd alsnog naar huis kunnen. Nu liggen ziekenhuizen vol met ouderen in deze situatie, wat een hoop geld kost en niet optimaal is voor de patiënt. Dit meldt ANBO, de belangenorganisatie voor senioren. 

Het zorgpension is in opkomst en uit inventarisatie van branchevereniging ActiZ blijkt dat er in Nederland bedden beschikbaar zijn op driehonderd plaatsen. “Vaak is een verblijf van twee of drie weken voldoende om de brug te slaan”, zegt Jeroen van den Oever, bestuurder van zorgorganisatie Fundis. Het personeel is getraind om de overgang van ziekenhuis naar het eigen huis zo goed mogelijk te begeleiden.

Daarnaast is een verblijf in het zorgpension veel goedkoper dan in het ziekenhuis. Daar kost een bed gemiddeld 900 euro per dag, in een zorgpension is dat zo’n 180 euro per dag. Naast de kosten is het voor de oudere ook beter om het ziekenhuis te verlaten als er geen medische noodzaak meer is. Ook ANBO is te spreken over deze oplossing voor ouderen. Zo kunnen zij rustig aansterken en werken aan hun terugkeer naar huis.

Steeds meer ziekenhuizen liggen vol met oudere patiënten die klaar zijn met hun behandeling maar nog niet alleen naar huis kunnen. Soms wordt er zelfs een opnamestop ingelast omdat er geen vrije bedden meer zijn. Een tijdelijk verblijf in een zorgpension is daarom wenselijk. Echter moeten zorgverzekeraars deze nieuwe vorm van eerstelijnszorg gaan vergoeden. Door de terughoudendheid van hen wordt het uitbreiden van zorgpensions in Nederland momenteel tegengehouden.

Door: Redactie Nationale Zorggids