Normal_geld_rekenmachine

De kosten voor de wijkverpleging worden volgens de zorgverzekeraars onhoudbaar. Zij vragen zich  af hoe lang ouderen nog thuis kunnen blijven wonen, met het recht op wijkverpleging. Zorg verlenen aan mensen die jarenlang veel zorg nodig hebben wordt onbetaalbaar, stelt zorgverzekeraar CZ. Dat meldt NOS.

CZ gaf vorig jaar 150 miljoen euro meer uit dan was afgesproken, ook dit jaar zal het budget overschreden worden. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ: “We kunnen eindeloos doorgaan met thuiszorg, maar dat betekent voor iedereen dat de premie omhoog gaat.” Hij denkt dan ook dat ouderen op een gegeven moment naar een verpleeghuis moeten, om zo de oplopende wijkverplegingskosten terug te dringen.

De zorgverzekeraar heeft wijkverpleegkundigen de opdracht gegeven om met ouderen te bespreken in hoeverre thuis wonen nog haalbaar is. Dit geldt met name voor ouderen die meer dan twaalf uur per week zorg ontvangen. Echter als de oudere zelf aangeeft thuis te willen blijven wonen, dan gebeurt dat ook, stelt Van der Meeren gerust. Wijkverpleegkundigen vinden zo’n gesprek lastig en maken er liever geen onderdeel van uit.

Directeur Art Lemkens van Interzorg Thuiszorg denkt dat zorgverzekeraars de wijkverpleging liever vanuit een ander potje betaald zien worden. In plaats van betaling vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) willen zij dat de Wet langdurige zorg (Wlz) de wijkverpleging betaalt. Als dat gebeurt, betekent dat voor cliënten dat ze ineens een eigen bijdrage moeten betalen. Bovendien is er in de Zvw geen maximum voor het aantal zorguren per cliënt thuis. Dat is in de Wlz anders geregeld, waardoor ouderen – als de wijkverpleging daar naartoe verschuift – minder uren zorg krijgen.

CZ-bestuurder Van der Meeren zegt te worstelen met de vraag wanneer ouderen uit de Zvw naar de Wlz moeten. Thuiszorgorganisaties pleiten voor ingrijpen van de overheid, want die moet bepalen wat thuiszorg en wijkverpleging mag kosten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids