Logo_fnv_logo

De FNV overhandigt op dinsdag 7 februari haar aanbevelingen voor de personele bezettingsnorm voor verpleeghuizen aan staatssecretaris Van Rijn. De FNV wil dat er een permanente bezettingsnorm komt van twee zorgmedewerkers op een groep van acht bewoners. Dat is de conclusie na expertmeetings van de FNV met zorgmedewerkers uit de ouderenzorg. Dit zou een combinatie moeten zijn van verschillende niveaus zorgmedewerkers, meldt FNV.

Afhankelijk van de samenstelling van de groep en de begeleiding die de groep nodig heeft, gaat het om een combinatie van een helpende (plus) en een verzorgende. Een verpleegkundige is dan achterwacht voor calamiteiten. Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Zorginstellingen moeten af van de fixatie op vooral hoogopgeleide verpleegkundigen in de ouderenzorg. De bezettingsnorm moet een slimme mix van verschillende zorgmedewerkers worden, waar zorgmedewerkers met verschillende opleidingsniveaus ingezet worden om de zorg te leveren waar ouderen recht op hebben.”

Veel gehoord probleem van zorginstellingen is dat het moeilijk is om aan hoogopgeleid personeel te komen. Door een slimme mix van zorgmedewerkers ondervang je een deel van het probleem en wordt de hoge werkdruk aangepakt. Zorgmedewerkers verlaten de sector vanwege de hoge werkdruk. Maar zorginstellingen moeten ook de arbeidsvoorwaarden voor zorgmedewerkers in de ouderenzorg aantrekkelijker maken.

Van der Pligt: “Je ziet steeds meer pas afgestudeerde zorgmedewerkers kiezen voor andere sectoren zoals ziekenhuizen. Zorgwerkgevers moeten meer respect en waardering tonen voor hun zorgmedewerkers door een goede cao af te sluiten. In de vorige cao zaten alleen maar verslechteringen voor zorgmedewerkers. Zo moesten zorgmedewerkers onder andere 3 vakantiedagen inleveren om hun eigen loonsverhoging te betalen. Wat de FNV betreft krijgen de zorgmedewerkers zo snel mogelijk die drie vakantiedagen weer terug.”

Uit het onderzoek van de FNV blijkt dat de huidige bezetting nu al ver onder de aanbevelingen van het kwaliteitskader zit die vorige maand werden gepresenteerd. Ook ligt de huidige bezetting ver onder de richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Gemiddeld is er per 24 uur een bezetting van 2,59 FTE terwijl de NZa uit gaat van 4 FTE voor acht bewoners met de lichtste zorgzwaarte (zzp 5) in een verpleeghuis. Dit terwijl de gemiddelde zorgzwaarte de afgelopen jaren in verpleeghuizen alleen maar is toegenomen.