Normal_mantelzorg__thuiszorg

Zilveren Kruis, CZ en VGZ verhogen de tarieven voor de wijkverpleging. Dat betekent dat thuiszorginstellingen vanaf volgend jaar meer te besteden hebben aan deze vorm van zorg, zo meldt De Monitor. 

Zilveren Kruis verhoogt het tarief met 4 procent, VGZ en CZ zitten daar in de buurt. De instellingen krijgen meer geld, maar moeten wel doelmatiger gaan werken, zegt Ruud Dijkers van Thuiszorg West-Brabant (TWB). Het extra budget, leidt dus niet meteen tot meer zorg. Dijkers meent dat de verhoging van de tarieven puur bedoeld is voor het verbeteren van de overlevingskansen van thuiszorginstellingen.

Nog niet alle instellingen zijn akkoord met de tariefverhoging, omdat ze vinden dat de tarieven nog steeds te laag zijn. Deze instellingen zitten nog middenin de onderhandeling met de zorgverzekeraars. Ook de Branchevereniging Thuiszorg Nederland (BTN) vindt een 4 procent tariefverhoging niet genoeg. Bovendien maakt het zich zorgen over het doelmatig werken. “Dat schuurt enorm met het systeem waarin wijkverpleegkundigen mogen bepalen hoeveel zorg iemand nodig heeft. De portemonnee van de verzekeraar hoort niet te bepalen hoeveel zorg iemand krijgt”, aldus Hans Buijning van BTN.

Het geld is ook bedoeld voor het bij of omscholen van personeel, voor wervingscampagnes en het moet voorkomen dat patiënten geen wijkverpleging krijgen, zegt een woordvoerder van CZ. 

Door: Redactie Nationale Zorggids