Normal_oudere_bejaarde_eenzaam_verdriet

Ouderen met dementie in Apeldoorn hebben moeite met het vinden van een passende woonplek. Er zijn namelijk wachttijden voor verpleeghuizen en andere zorginstellingen voor ouderen. Apeldoorn heeft slechts een paar honderd plaatsen beschikbaar, maar sommige locaties hebben een wachttijd van een jaar. Dat meldt de Stentor. 

De wachttijden zijn ontstaan doordat ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Zodra ze klaar zijn voor een plekje in een verpleeghuis is de problematiek al dusdanig dat er een zware zorgvraag aan vastkleeft. Bovendien neemt het aantal Nederlanders met dementie almaar toe.

Inmiddels zijn een paar Apeldoornse zorgorganisaties gestart met het uitbreiden van woonplekken voor oudere dementerenden. Maar de inzet van de organisaties zelf is niet genoeg, om het probleem echt op te lossen is er ook invloed vanuit de politiek en zorgkantoren nodig. “Uiteindelijk draait het om het aantal plaatsen en dus de beschikbare middelen”, zegt Remy Benjamins van zorginstelling Nusantara. Overigens gelden er niet overal in Apeldoorn wachttijden van een jaar, enkele organisaties melden een half jaar en één slechts drie maanden. 

Een andere oplossing zit hem in de hulp thuis. Als ouderen thuis meer ondersteund worden, kan dit een spoedsituatie voorkomen. Zorgverleners die goed op de hoogte zijn van de situatie van een oudere, kunnen goed inspelen op de behoeften van deze oudere. Dit maakt de overgang van thuis naar een vaste woonplek in een zorginstelling gemakkelijker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids