Normal_tweede_kamer

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.O.) geeft zorginstelling Careyn keer op keer uitstel bij het aanpakken van geconstateerde misstanden. De Kamer vraagt aan minister De Jonge (Volksgezondheid): wanneer is het genoeg? Dit meldt Tweede Kamer.

De misstanden bij zorginstelling Careyn zijn al sinds 2015 bekend, constateert de Kamer, maar ze zijn nog steeds niet opgelost. Daar kreeg de instelling in november 2016 negen maanden de tijd voor, meldt De Jonge, maar dat bleek te kort. De zorginstelling heeft volgens de minister goede maatregelen genomen. Zo is het bestuur vernieuwd en de werklast aangepakt. Daardoor is het vertrouwen gegroeid en kreeg Careyn in november 2017 nog een jaar respijt van de inspectie.

Wat is de waarde van een deadline voor Careyn als die steeds wordt verschoven, vragen Bergkamp (D66) en Dijksma (PvdA). Agema (PVV) pleit voor een Volksgezondheid-interventieteam van "superprofs" dat kortstondig en intensief de leiding overneemt om in paar weken orde op zaken te stellen. De zorginspectie heeft Careyn de op een na zwaarste maatregel opgelegd, namelijk een bestuursrechtelijke aanwijzing. Dat is niet niks, zegt minister De Jonge, maar terugkijkend heeft de inspectie een te korte uitvoeringstermijn vastgesteld. Volgens Dijksma (PvdA) schaadt de inspectie haar eigen geloofwaardigheid als zij niet doorbijt.

Careyn is volledig verpest door marktdenken en commerciële cowboys, zegt Hijink (SP). Hij pleit voor het opknippen van deze "zorgmoloch" van 29 verpleeghuizen. Careyn nu opknippen brengt volgens de minister de continuïteit van zorg in gevaar, omdat de organisatie niet op orde is. Ook Slootweg (CDA) pleit voor kleinschalige zorg. Hij vraagt de minister daarvoor een norm op te stellen. De Jonge is ook voorstander van kleinschalige en persoonlijke zorg, maar hij denkt dat die heel goed georganiseerd kan worden binnen grote instellingen. Een vaste omvangsnorm wil hij niet stellen.