Logo_groenlinks

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet vindt dat het gisteren gepresenteerde actieprogramma ‘Langer Thuis’ van minister De Jonge concreter moet. Ze vindt het goed dat de minister de problemen ziet waar ouderen thuis tegenaan lopen, maar ziet in het plan vooral een opsomming van lopende overleggen en onderzoeken, in combinatie met bestaande regelingen. "Zeker niet slecht, maar bij een actieplan stel ik me meer vuurwerk voor", aldus Ellemeet. Dit meldt GroenLinks. 

Positief is GroenLinks over het geld dat wordt vrijgespeeld voor e-health, waarmee mensen via laagdrempelige digitale hulp beter op afstand worden ondersteund. Daarnaast wil De Jonge beter op ouderen toegesneden woningen en daarmee lijkt zijn pleidooi op die uit de nota Lachend Tachtig die Ellemeet in april presenteerde.
 
"Verschil is wel dat De Jonge zich beperkt tot een pleidooi voor prestatieafspraken tussen woningcorporaties, gemeentes en huurdersorganisaties. Dat is een stap vooruit vergeleken met nu, maar over verplichtingen op dit punt lees ik niets terug. Daar pleit ik in mijn nota wel voor, want tijd voor vrijblijvende suggesties hebben we niet."
 
Daarnaast signaleert Ellemeet opnieuw een probleem in de wat al te strikte scheiding tussen zorg en welzijn. "De Jonge gaat op het departement van Volksgezondheid over welzijn en langdurige zorg, Bruins over de ziekenhuiszorg. Je ziet in de papieren werkelijkheid van het ministerie een soort van harde scheidslijn die in het dagelijks leven van ouderen niet bestaat."
 
Door: Redactie Nationale Zorggids