Normal_oudere_dementie

Hugo Borst, Carin Gaemers en longarts Wanda de Kanter willen met het nieuwe manifest ‘De Tien Geboden’ opnieuw aandacht vestigen op de zorg voor ouderen, met name dementerende ouderen in een verpleeghuis. Want, zo stellen zij, de ouderenzorg is er in drie jaar tijd slechts een klein beetje beter op geworden. Ondanks de financiële impuls van de overheid. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Het is drie jaar geleden sinds Carin Gaemers en Hugo Borst, beiden met een moeder in het verpleeghuis, hun eerste manifest publiceerden. Er kwam media- en politieke aandacht voor, er werd 2,1 miljard euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Volksgezondheid en het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg kreeg een plekje.

Personeel is de baas

Toch zijn er nog steeds ouderenzorginstellingen, met name de grotere, waarbij het misgaat. “Je ziet dat die bestuurders hun oor niet goed genoeg te luister leggen op de werkvloer. Terwijl wij zeggen: het personeel is de baas. Zij zien wat bewoners nodig hebben”, zegt Borst.  En omdat er niet naar het personeel wordt geluisterd en zij niet de juiste aandacht krijgen, is het ziekteverzuim naar een recordhoogte gestegen. Net als het verloop van personeel.

Wat zijn de Tien Geboden?

In de Tien Geboden van Gaemers, Borst en De Kanter gaat het onder meer over zorg op maat en persoonlijk aandacht. Het gaat over niet langer dan twee uur zonder persoonlijk contact komen te zitten, kunnen uitgaan van veiligheid en nauwkeurigheid door zorgmedewerkers, kennis van zorgverleners over hun bewoners en de mogelijkheid om altijd naar de wc te kunnen gaan. Punt zes gaat over dagbesteding, punt zeven over geestelijke verzorging en punt acht over praten over een levenseinde. “Zorgmedewerkers zijn er om bewoners te begeleiden en verzorgen, niet om de administratie te doen”, zo luidt punt negen. “Ook iedere bestuurder houdt zich bij alles wat wordt beslist aan voorgaande geboden en luistert altijd naar wat zorgmedewerkers nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen”, aldus punt tien. 

Door: Nationale Zorggids