Normal_ook-het-gebrek-aan-contact-en-de-eenzaamheid-in-nederlandse-zorghuizen-is-door-de-coronacrisis-toegenomen

Dit jaar is door de coronamaatregelen maar al te duidelijk geworden dat de impact van het gebrek aan contact en interactie met familie een hoop teweegbrengt. Ook de eenzaamheid in Nederlandse zorghuizen is door de coronacrisis toegenomen. De innovatie Qwieck.connect probeert door beeldbellen met een 'real-life' beleving mensen dichter bij elkaar te brengen. Dit meldt Qwieck. 

De Qwiek.connect is slimme webcam met een gebruiksvriendelijke app, waarmee familie en zorgverlener in combinatie met de Qwiek.up, een audiovisuele projector, eenvoudig en veilig connectie kunnen maken. De Qwiek.up wordt al in ruim 1 op de 3 Nederlandse zorghuizen ingezet om onrust bij bewoners weg te nemen.

Contact niet altijd succesvol

Contact leggen tussen bewoners en familie is op dit moment erg lastig. Eenzaamheid en onbegrip bij bewoners zijn vaak het gevolg, evenals onrustige zorgmomenten en een hogere werkdruk in de ouderenzorg, doordat intensievere begeleiding door zorgmedewerkers nodig is. Er is de afgelopen maanden van alles geprobeerd om het contact met familie zo veel mogelijk te behouden en tot stand te brengen. Met name het videobellen via Facetime of Skype werd ingezet, maar bleek lang niet altijd succesvol. “Het kijken naar het kleine beeldscherm met onhandige touchscreens, waarbij per ongeluk de verbinding wordt verbroken door opa of oma. Het zorgt vaak voor verwarring of te veel afleiding bij bewoners. Daarnaast bleek het tekort aan geschikte apparatuur, zoals iPads en telefoons, ook bij sommige verpleeghuizen een struikelblok”, vertelt Paul Voncken, algemeen directeur van zorginnovatiebedrijf Qwiek.

Levensgrote projectie

Op basis van de uitdagingen en behoeftes die in de zorgomgeving spelen, heeft Qwiek gekeken hoe ze eenvoudig beeldbellen met ‘real-life’ beleving in de verschillende zorgomgevingen mogelijk kunnen maken. Met behulp van de zorginnovatie Qwiek.up is het nu mogelijk om met de toevoeging van de Qwiek.connect direct contact te hebben met familie of vrienden. Door de levensgrote projectie op de muur of plafond is het net alsof familie bij de cliënt of bewoner op bezoek is. Na intensieve ontwikkeling in samenwerking met verschillende zorginstellingen, heeft ZuidOostZorg uit Friesland onlangs een pilot gehouden met de Qwiek.connect.  Zowel bewoners als familie zijn erg blij om elkaar even ‘echt’ te zien, zonder gedoe met telefoons vasthouden of een camera die de bewoner niet in beeld heeft.” 
 

Door: Nationale Zorggids
Beeld: Qwieck