Verpleeghuisorganisaties massaal tegen nieuw Wlz-inkoopbeleid

Verpleeghuisorganisaties hebben in alle zorgkantoorregio’s van Nederland vragen gesteld of bezwaar gemaakt tegen het nieuwe inkoopbeleid langdurige zorg. Dit nieuwe inkoopkader is volgens de zorginstellingen een bedreiging voor de toekomst van de ouderenzorg, meldt ActiZ. 

Op 1 juni is het inkoopbeleid gepubliceerd en zorgorganisaties hadden tot 15 juni de tijd om hierover vragen te stellen. Vooral de onderbouwing van het richttariefpercentage stuit op veel weerstand, omdat het niet kostendekkend genoeg zou zijn. Ook ActiZ is het niet eens met het nieuwe Wlz-inkoopbeleid. “De stapeling van financiële maatregelen is zo groot, dat de continuïteit en kwaliteit van zorg onder druk komen te staan. De sector komt hierdoor in de problemen”, aldus Mireille de Wee, voorzitter ActiZ-kerngroep Wonen en zorg.

Brandbrief

Dat het inkoopbeleid niet goed valt, blijkt ook uit de brandbrief van 27 Noordelijke zorgorganisaties. In de brief die zij op 9 juni naar minister Conny Helder voor Langdurige Zorg stuurden, staat een oproep om het mes van de keel de halen en te zorgen voor zuurstof “om te kunnen blijven zorgen voor de ouderen van nu en morgen”. De partijen willen geen extra geld, maar weigeren gekort te worden terwijl het aantal ouderen toeneemt. “Stop de bezuinigingen”, luidt de oproep.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky