Sport en bewegen kan PTSS-klachten verminderen

Naar schatting ligt het aantal mensen met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) in Nederland tussen de 2 en 7 procent. Het totaal aantal kan daarmee oplopen tot 1,2 miljoen mensen. Geüniformeerde beroepsgroepen zoals defensie-, politie-, brandweer- en ambulancepersoneel lopen een verhoogd risico op PTSS. Uit verkennend onderzoek van Fonds Gehandicaptensport uitgevoerd door het Mulier Instituut blijkt dat sport en bewegen kan helpen om de klachten van PTSS te verminderen. Regelmatig sporten en bewegen draagt bij aan beter slapen, een verbeterde kwaliteit van leven en een gezonder gewicht. Dat meldt ANP Expert Support.

Met betrekking tot sport en bewegen voor mensen met PTSS geldt: stap voor stap. Alle kleine beetjes helpen. Belangrijk is rustig beginnen en de hoeveelheid en intensiteit van bewegen langzaam op te bouwen. Aanmoediging en begeleiding door een sport- of beweegprofessional kan helpen om sport en bewegen te integreren in het leven van iemand met PTSS. De klachten die iemand ervaart, de fase van PTSS en het type trauma kunnen van invloed zijn op de meest geschikte vorm van sport en bewegen. Door de enorme diversiteit binnen de doelgroep is maatwerk van sport- en beweegaanbod essentieel. Sporten en bewegen kan, naast de bestaande behandelingen om het trauma dat heeft geleid tot PTSS te verwerken, in positieve zin bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Sportfonds Five Five Out

Om te zorgen voor dit maatwerk heeft Fonds Gehandicaptensport samen met Sergeant Korps Mariniers Robin Imthorn het Sportfonds Five Five Out opgericht. Five Five Out is een radiocommunicatieterm die staat voor ‘Ik versta je perfect’. Robin Imthorn voerde tijdens een missie in Afghanistan een levensreddende actie uit voor twee collega’s die ernstig gewond raakten door een bermbom. Hierdoor ontwikkelde hij zelf PTSS. Zijn redding was erover praten, zijn persoonlijk verhaal delen en sporten. Sportfonds Five Five Out ondersteunt met de gedoneerde gelden initiatieven op het gebied van sporten en bewegen in relatie tot mentale gezondheid en PTSS, onder andere via het platform Uniek Sporten van Fonds Gehandicaptensport.

Om aandacht te vragen voor PTSS en het Sportfonds is Robin op 10 en 11 september 2022 onafgebroken 25 uur lang met een rugzakbepakking van 45 kilo gaan speedmarsen; hardlopen afgewisseld met marcheren. Hij deed zijn succesvolle wereldrecordpoging bij het Nationaal Militair Museum, op vliegveld Soesterberg. De 25 uur staat voor de 25 omgekomen militairen in Afghanistan. De 45 kilogram rugzak staat symbool voor de zware, soms stille strijd die sommigen nog voeren. In totaal legde hij meer dan 100 kilometer af en heeft met deze actie al bijna 30.000 euro opgehaald. Doneren kan nog steeds via www.fivefiveout.nl. Met de opbrengst wil Fonds Gehandicaptensport mensen met een beperking aansporen om te sporten, aangezien bewegen heel veel kan betekenen als je blokkades hebt, zowel mentaal als fysiek.

Door: Nationale Zorggids