Verdachte schietpartij zorgboerderij zit voor het eerst in de rechtbank

In de rechtbank in Dordrecht is maandag het strafproces begonnen over de dodelijke schietpartij bij een zorgboerderij in Alblasserdam en de moord op een schoenmaker in Vlissingen. Verdachte John S. (39) is voor het eerst aanwezig bij de rechtszaak. Hij had zich tijdens voorbereidende zittingen nog niet in de rechtbank laten zien. "Ik vind het heel moeilijk", zei S. bij binnenkomst.

Veel nabestaanden en familieleden van slachtoffers zijn in de Dordtse rechtbank aanwezig. Een groot aantal betrokkenen volgt de zaak via videoverbindingen in andere zittingszalen.

S. wordt ervan verdacht dat hij op 6 mei vorig jaar een 34-jarige medewerkster en een 16-jarig meisje heeft doodgeschoten op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam. Twee anderen, een jongen van 12 jaar en een 20-jarige vrouw, raakten zwaargewond.

Schoenmaker 

Twee dagen voor de schietpartij heeft hij een 60-jarige schoenmaker in Vlissingen doodgeschoten, aldus het Openbaar Ministerie. Die man werd levenloos in zijn winkel aan de Sint Jacobsstraat gevonden. Het slachtoffer had S. ontmoet via een homo-chatapp.

"Ik ken het hele verhaal en ik weet dat ik daarachter zit. Dat het gebeurd is, door mijn handelen", reageerde S. op de aanklacht.

'Zit al jarenlang in mijn hoofd' 

Op de vraag van de rechter hoe het zover is gekomen, dat hij op mensen en kinderen heeft geschoten, antwoordde de verdachte: "Het zit al jarenlang in mijn hoofd. Al jaren zie ik beelden dat ik mezelf doodmaak en dat ik andere mensen doodmaak. Door alle stress in mijn hoofd nemen de beelden alsmaar toe."

Obsessie 

S. noemde het een obsessie dat hij op zoek ging naar een wapen. "In januari namen de beelden toe. De obsessie om spullen te kopen, wapens, werd steeds groter." S. kocht aanvankelijk een kruisboog, op 25 april zou hij het vuurwapen hebben aangeschaft.

Door: ANP