Toegankelijkheid loont is thema van Week van de Toegankelijkheid

Voorstellingen, stadswandelingen, rondleidingen, ervaringsparcoursen, prijsuitreikingen en workshops: van 2 tot en met 7 oktober wordt overal in het land aandacht gevraagd voor toegankelijkheid. Het thema van dit jaar is: toegankelijkheid loont. Want toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen voordelen. Een toegankelijk festival trekt voor de organisator meer bezoekers en is leuk voor iedereen. Een toegankelijke winkel heeft geen drempels en trekt voor de winkelier een grotere klantenkring. Met toegankelijke taal op websites, begrijpt iedereen waar een bedrijf voor staat. Dit meldt Ieder(in).

Overal in het land doen landelijke, regionale en lokale organisaties mee aan de Week van de Toegankelijkheid. Zij laten op allerlei manieren zien dat toegankelijkheid loont. Zo wordt in Tilburg in Stadbos013 een toegankelijke route door het bos geopend. De provincie Friesland lanceert met Gastvrij Fryslân een speciale e-learning die ondernemers leert om mensen met een beperking beter van dienst te zijn. In Haarlem is een open training zitvolleybal en in Arnhem worden draadloze deurbellen uitgedeeld aan ondernemers zodat zij weten wanneer iemand hulp nodig heeft bij de deur.  

Online videocampagne: Maak Nederland toegankelijk 

De Week van de Toegankelijkheid lanceert een online videoserie in samenwerking met filmmaker Mari Sanders, bekend van onder andere de documentaire Rolstoel Roadmovie (EO, 2019) en Mari staat op (EO, 2021). In de video’s volgt Sanders een team van drie jongeren met een beperking en twee klusjesmannen. Zij moeten in zes uur tijd zoveel mogelijk plekken toegankelijk maken. 

In de Week van de Toegankelijkheid verschijnt iedere dag een nieuwe aflevering op sociale media en de website. 

Hashtags

Kijk in de agenda op de website van de Week van de Toegankelijkheid wat er in de buurt te doen is. Via de website www.weekvandetoegankelijkheid.nl zijn goede voorebeelden te vinden. Ook via Twitter: @toegankelijk, Facebook: @WeekvandeToegankelijkheid en Instagram: @weekvandetoegankelijkheid houdt Ieder(in) geïnteresseerden op de hoogte van alle activiteiten en plannen. Activiteiten worden door deelnemers aan De Week online gedeeld met hashtags:

#WvdT2023

#WeekVanDeToegankelijkheid

#ToegankelijkheidLoont 

Door: Nationale Zorggids