Oog

AMSTERDAM (Novum) - Vooral vrouwen hebben de hoogste schadevergoedingen gekregen naar aanleiding van seksueel misbruik in de katholieke kerk. Van de zeven slachtoffers die de maximale vergoeding wegens 'uitzonderlijk misbruik' van honderdduizend euro kregen uitgekeerd, waren vijf vrouw. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Het grote aandeel vrouwelijke slachtoffers is opmerkelijk. In de misbruikaffaire is vooral de aandacht uitgegaan naar jongens die op internaten werden misbruikt. Ook in alle 127 uitspraken die de compensatiecommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK tot halverwege vorige maand heeft gedaan, zijn weinig vrouwen te bespeuren.

Volgens voorzitter Bart Holthuis van de commissie is het puur toeval dat relatief veel vrouwen de maximale compensatie hebben gekregen. De bewuste vrouwen hebben allemaal ernstige psychische en fysieke problemen ondervonden door het jarenlange misbruik. Zo deden ze zelfmoordpogingen en hadden ze moeite een normale relatie op te bouwen.

De Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) stelt dat vrouwen vooral thuis zijn misbruikt, door de kapelaan die als 'huisvriend' van de familie werd beschouwd.

In totaal heeft de kerk nu 3,1 miljoen euro uitgekeerd aan 127 misbruikslachtoffers. Per persoon gaat het om een gemiddeld bedrag van ruim 25 duizend euro. De commissie-Deetman presenteert maandag het onderzoek naar seksueel misbruik van meisjes en vrouwen in de kerk.