Kinderen, overgewicht

BEVERWIJK - Bij de aanpak van overgewicht vindt in veel ziekenhuizen alleen individuele begeleiding plaats, terwijl het vaak een probleem is dat een heel gezin treft. Als eerste ziekenhuis in Nederland start het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk dit voorjaar daarom met een gezinsgerichte aanpak bij overgewicht, zo meldt de zorginstelling.

Overgewicht is vaak het gevolg van een verkeerde leefstijl van het hele gezin. Volgens kinderarts Erim van Os is het voor kinderen een bijna onmogelijke opgave om voedings- en beweegpatronen te doorbreken, wanneer de ouders niet het goede voorbeeld geven. Voor ouders is het echter ook lastig als de kast nog vol ‘verboden producten’ ligt.

Voorafgaand aan de start van het begeleidingsprogramma vindt op 28 maart een zogeheten XXL-Gezinsavond plaats, een informatieavond over overgewicht en tevens de start van de inschrijvingen.

Vervolgens worden de deelnemende gezinnen gedurende een half jaar intensief gevolgd. Samen komen ze  maandelijks naar het RKZ voor begeleiding door een specialist (chirurg, internist of kinderarts), diëtist, bewegingsdeskundige en systeemtherapeut of psycholoog.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz