Normal_aardbol_aardrijskunde_wereld

Inwoners van welvarende landen hebben de meeste kans op een posttraumatische stressstoornis (ptss). Nederland staat bovenaan de lijst van welvarende landen met ptss. Het land waarin iemand woont speelt, naast het meemaken van een heftige gebeurtenis, ook een grote rol. Dat blijkt uit een grootschalige internationaal onderzoek onder 24 landen, meldt de Volkskrant.

Zo’n 7 procent van de Nederlanders kampt met een stressstoornis, terwijl het percentage in China en Irak bijvoorbeeld aanzienlijk lager is, namelijk 0,3 en 2,5 procent. Inwoners van Nederland, Australië en Nieuw Zeeland hebben zelfs drie keer zoveel kans op ptss als Mexicanen, Colombianen en Israëliërs. Trauma-expert en onderzoeker Michel Dückers vermoedt dat welvarende landen een traumatische gebeurtenis slechter kunnen verwerken. “Daar hakt het er blijkbaar extra hard in áls het een keer misgaat”, zegt Dückers.

Maar de reden waarom welvarende landen zo veel slechter reageren op een traumatische gebeurtenis is onduidelijk. Onderzoeker Dückers ziet wel dat minder kwetsbare landen meer individuele inwoners hebben. Bovendien stellen de inwoners hogere eisen aan zichzelf, Dückers denkt dat hogere eisen sneller gelijk staat aan mislukken, waarbij de oorzaak buiten de persoon zelf gezocht wordt. Maar dat is puur speculeren, benadrukt hij.

Het aantal mensen met ptss in Duitsland en Japan is aanzienlijk lager dan in andere welvarende landen. Het percentage mensen met een stressstoornis is in deze landen ongeveer 1,5 procent. Dit heeft er vermoedelijk mee te maken dat niet iedereen in deze landen zich uitspreekt over een eventuele trauma. “Je zou willen dat je psychische stoornissen objectief kunt meten, maar het zijn cultuurgebonden sociale constructies”, aldus Dückers. Nederlanders lijken hun psychische klachten sneller te herleiden naar een dood van een naaste of een ongeluk, denkt hij.

Een kanttekening komt van psychiater Eric Vermetten. Hij vraagt zich af in hoeverre de mensen in het onderzoek echt een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt en of de zwaarte van de gebeurtenis ook is meegenomen.

Door: Redactie Nationale  Zorggids