Normal_gevangenis__prikkeldraad

Tbs-advocaat Jan Jesse Lieftink snapt dat ontsnapte en vervolgens weer opgepakte tbs’er Ronald van der Z. kritiek had op zijn behandeling in de Pompekliniek. Of de ‘eisenlijst’ dingen oplost weet hij niet, maar de problemen die de man aan de kaak stelt, zijn begrijpelijk. Dit meldt EenVandaag. 

Van der Z. vindt dat er veel mis is bij de kliniek en vroeg daar via een e-mail aandacht voor. Zo zouden er illegale dingen de kliniek worden binnengesmokkeld. Hij spreekt over alcohol, wiet, cocaïne, maar ook over (kinder)porno. Ook zou hij veel te weinig therapie krijgen omdat er niet voldoende personeel is. In zijn eisen stelt hij dat de directeur van de tbs-kliniek moet opstappen en dat de kliniek onder toezicht van de inspectie moet komen.

Veelgehoord probleem 

Dat er kritiek is op de behandeling is volgens Lieftink een veelgehoord probleem. “Behandelingen die veel te lang duren, verloven die niet doorgaan, een groot personeelstekort. Dat is al jaren aan de gang.” De advocaat heeft ooit gehoord dat iemand in de separeercel zelfs aan cocaïne kon komen.

Tbs’ers hebben juridisch gezien geen voet op te staan als zij het ergens niet mee eens zijn. Als het aan de advocaat ligt, komt er een centraal meldpunt of centraal persoon voor tbs’ers waar ze hun klachten kunnen deponeren.

Uitlevering door Frankrijk

Van der Z. is inmiddels in Parijs teruggevonden in een internetcafé en gearresteerd. De man is naar verwachting binnen een week weer terug, tenzij hij zich tegen zijn overlevering verzet. Of hij teruggaat naar de Pompekliniek is nog niet bekend. Het is niet ondenkbaar om hem elders te plaatsen, aangezien zijn medegediteerden nu de dupe zijn van zijn acties. Bij andere klinieken is echter een wachtlijst, dus het kan zijn dat hij eerst de 'normale' gevangenis in moet. 

Door: Nationale Zorggids