Normal_pexels-cottonbro-4098287

Er worden volgend jaar 45 extra opleidingsplaatsen voor gezondheidspsychologen beschikbaar gesteld. Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer met dit voorstel ingestemd, op verzoek van Wim-Jan Renkema (GroenLinks). Dit meldt de Nederlandse ggz. 

Er is opnieuw een groot tekort aan opleidingplaatsen voor gz-psychologen, en dat terwijl de wachttijden in de ggz voor veel diagnosegroepen lang zijn. Op basis van de begroting van het Capaciteitsorgaan wordt het aantal opleidingsplaatsen vastgesteld. Het aantal beschikbare opleidingsplaatsen correspondeert niet met de vraag naar gz-psychologen in de praktijk. Ook in de ouderenzorg neemt de vraag naar gz-psychologen toe. Vorig jaar werd het aantal opleidingsplaatsen ook al uitgebreid door de Tweede Kamer. Dit betekent dat er een structureel tekort is.

Negen organisaties hebben de Tweede Kamer in een brief gevraagd om meer opleidingsplaatsen. Zij zijn van mening dat er, naast een uitbreiding van het aantal plaatsen, een grootschaligere, fundamentelere oplossing nodig is. Daarom hebben zij het ministerie van Volksgezondheid, het Capaciteitsorgaan en TOP Opleidingsplaatsen uitgenodigd voor een werkconferentie om dit probleem structureel aan te pakken.

De opleidingsplaatsen moeten in 2021 beschikbaar zijn.


Door: Nationale Zorggids