Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

Een nieuwe techniek waarbij bevruchting plaatsvindt in de baarmoeder en niet in een laboratorium moet ervoor zorgen dat ivf voor veel meer vrouwen mogelijk wordt. Een Britse kliniek biedt deze nieuwe behandeling aan. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens Bart Fauser, hoogleraar Voortplanting en Gynaecologie bij het UMC Utrecht, is deze nieuwe behandeling een doorbraak. “Deze methode is eenvoudiger en veel goedkoper en daardoor zal ivf voor meer vrouwen in de wereld beschikbaar komen”, zegt Fauser. Ivf-behandelingen in Nederland zijn duur en worden door verzekeraars beperkt of niet vergoed. De AneVivo-methode kost een paar honderd euro en is gemakkelijker uit te voeren dan ivf-behandelingen die in het lab plaatsvinden. De nieuwe techniek is in Nederland nog niet beschikbaar.

Door de hoge prijs zijn ivf-behandelingen voor veel vrouwen niet beschikbaar. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar wereldwijd. De AneVivo-methode maakt ivf niet alleen beter betaalbaar voor armere vrouwen, maar overheden en zorgverzekeraars kunnen hierdoor ook overwegen om ivf wel te gaan vergoeden.

Uit onderzoek blijkt dat de AneVivo-methode vergelijkbaar succesvol is als de bestaande behandelingen. De methode is eventueel veiliger omdat de bevruchting plaatsvindt in een lichaamseigen omgeving. Maar hier is nog geen bewijs voor geleverd. 

©Nationale Zorggids