Normal_kind_pushup_gym23534

Fitnessmoeder Kristy Ardo uit Amerika is razend populair op social media waar ze sportfoto's plaatst van zichzelf en haar 2-jarige zoon Tucker. Echter waarschuwt een expert dat je zulke jonge kinderen beter niet kunt laten fitnessen in de sportschool. Buitenspelen zou voor kinderen een leuke en ontspannen manier zijn om te bewegen en zich lichamelijk te ontwikkelen. Dit meldt RTL Nieuws.

Inspanningsfysioloog Tim Takken van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht vindt het goed dat ouders hun kinderen stimuleren om te bewegen. Nederlandse kinderen bewegen namelijk steeds minder en dat is juist schadelijk. Wel zet hij zijn kanttekeningen bij de oefeningen die Tucker al vanaf zijn babytijd uitvoert. “De oefeningen moeten wel passen bij de ontwikkeling van het kind en zijn leeftijd.” Zo zou Tucker niet de norm zijn voor alle tweejarige jongetjes, en kunnen de meeste kinderen de oefeningen die hij doet niet aan.

Naar de sportschool gaan met je kind is volgens Takken dan ook niet te adviseren. “Laat ze lekker buitenspelen of balspellen doen.” Uit het Beweegrapport dat het Wilhelmina Kinderziekenhuis onlangs uitbracht, bleek dat meer dan 70 procent van de kinderen niet voldoende beweegt. Buiten spelen kan zeker helpen om dit aantal naar beneden te brengen en het is bovendien goed voor lichamelijke en sociale ontwikkelingen.

Volgens Takken is het echter niet erg als een jong kind een bepaalde oefening zelf wil doen. Tucker deed als zes maanden oude baby al een 'plank', een oefening die hij afkeek van zijn moeder. Takken adviseert om vooral niet te pushen en om te kijken wat een kind leuk vindt om te doen. Het moet vooral leuk zijn en bij de lichamelijke ontwikkeling van het kind passen.

Door: Redactie Nationale Zorggids