Normal_dna_genen

Als gevolg van de media-aandacht voor spermadonatie, schrijven steeds meer mensen zich in bij de dna-databank voor donorkinderen en spermadonoren. De KID-DNA Databank van Fiom heeft inmiddels 154 matches opgeleverd tussen donorkinderen, zaaddonoren en halfbroers- en zussen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Sinds de oprichting van de databank in 2010 hebben ruim duizend mensen zich aangemeld. “Een groot deel van de donorkinderen geboren uit anoniem donorzaad weet niet dat ze via een zaaddonor verwerkt zijn. Donorkinderen die wel van hun ontstaansgeschiedenis weten, komen steeds vaker in de publiciteit”, zegt beleidsmedewerker Hans van Hooff van Fiom. Dit heeft volgens hem bijgedragen aan de bekendheid van de databank.

Omdat mannen tot twaalf jaar geleden hun sperma anoniem doneerden, weten tienduizenden kinderen niet wie hun vader is. Gegevens zijn bovendien vaak vernietigd of onjuist. Om deze donorkinderen hun vader te helpen vinden, richtten Fiom en het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis de KID-DNA Databank op. Het ziekenhuis analyseert de dna-gegevens van de aangemelde donoren en donorkinderen en maakt op deze manier matches.

Door: Redactie Nationale Zorggids