Normal_verpleegkundige__baby__neo__couveuse

Kinderen die veel te vroeg geboren zijn hebben relatief vaak moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels. Deze verstoorde prikkelverwerking kan uiteindelijk leiden tot gedragsproblemen. Uit promotieonderzoek van Tinka Bröring aan de VU blijkt dat in de nazorg bij een vroeggeboorte nog te weinig aandacht is voor deze gevolgen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Kinderen die geboren worden na een zwangerschap van minder dan 32 weken brengen de eerste tijd van hun leven veel al door op de intensive care. Tijdens hun opname op deze afdeling krijgen zij veel zintuiglijke prikkels te verduren. Dit zijn vaak negatieve prikkels zoals fel licht, harde geluiden of pijn terwijl zij geruststellende prikkels, zoals vastgehouden worden, moeten missen.

Uit onderzoek van Bröring blijkt dat vroeggeboren kinderen meer moeite hebben met het verwerken van prikkels dan hun op tijd geboren leeftijdsgenootjes. Ook vertonen zij vaker symptomen van ahdh en autisme. Het lijkt er op dat er een verband bestaat met deze symptomen en een verstoorde prikkelverwerking. Bröring raadt aan om in de zorg voor ernstig vroeggeboren kinderen extra te letten op tekenen dat een kind problemen heeft met prikkelverwerking.

Door: Redactie Nationale Zorggids