Normal_borstvoeding__baby__moeder

De leden van de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN) hebben, trots op alles wat hun vereniging in 40 jaar bereikt heeft, besloten om de vereniging per 31 december 2018 te ontbinden. In 1978 werd de VBN opgericht met als doel middels moeder-tot-moedercontact gedegen kennis over borstvoeding terug te brengen in de maatschappij. Dit meldt Vereniging Borstvoeding Natuurlijk.

De vermaatschappelijking van borstvoeding werd gedragen door ervaren en binnen de vereniging geschoolde moeders. Zij konden andere moeders op respectvolle wijze van de juiste informatie konden voorzien en een luisterend oor konden bieden.

Inmiddels kunnen moeders in Nederland voor informatie over en begeleiding bij borstvoeding terecht bij lactatiekundigen IBCLC en andere zorgverleners rondom de geboorte van hun baby, en bij collega-vrijwilligerorganisatie La Leche League. Daarnaast zijn met name dankzij internet de mogelijkheden om informatie op te zoeken enorm vergroot, en kunnen fora en sociale media eenvoudig en laagdrempelig invulling geven aan het gewenste onderlinge moeder-tot-moedercontact.

40-jarig jubileum

Het is mede dankzij de VBN dat borstvoeding in Nederland weer op de kaart staat en de aandacht heeft van de betrokken zorgverleners rondom geboortezorg, en dat de borstvoedende moeders elkaar kunnen ondersteunen. Het 40-jarig bestaan is daarom een mooi moment om de vlag uit te hangen over alles wat bereikt is.

Door: Redactie Nationale Zorggids