Mobiele kolfkamer voor werkende moeders

De mobiele kolfruimte biedt bedrijven een oplossing voor werkende moeders die op het werk kolven. Veel bedrijven hebben geen geschikte kolfruimte, hoewel dit bij wet verplicht is. Met de mobiele kolfruimte, ontworpen door Remy de Klein en Wesley Pabis, is dit probleem opgelost. Dit meldt het AD.

Vrouwen lopen er al jaren tegenop: geen of ongeschikte kolfruimtes op het werk. Uit onderzoek van Colve en Borstvoeding.com onder 1.125 vrouwen blijkt dat 14 procent van de werkende vrouwen geen kolfruimte op kantoor heeft. De bezemkast of het toilet zijn dan vaak de ruimtes waar werkende moeders terechtkomen. Als er wel een ruimte beschikbaar is, voldoet deze vaak niet aan de wettelijke eisen: dat de moeder privacy in die ruimte heeft (bijvoorbeeld doordat de deur op slot kan), er een bed of bank staat en dat er aanvoer van verse lucht is. 

Comfortabele mobiele kolfruimte 

Ontwerpers de Klein en Pabis, die bedrijven helpen hun kantoren goed in te richten, signaleerden dit probleem. De vele schrijnende verhalen van werkende moeders bracht hun op het idee om een mobiele kolfruimte te ontwerpen, die aan de wettelijke eisen voldoet en van alle gemakken is voorzien. Pabis: "De ruimte moet het gevoel van luxe en rust uitstralen." Die rust zorgt weer voor ontspanning en dat in combinatie met warmte, zorgt voor een toeschietreflex. Op die manier wordt het moeders makkelijker gemaakt om te kolven. In een ruimte waar niet aan die voorwaarden wordt voldaan, komt de reflex niet altijd op gang en lukt het niet om te kolven. De werkgever heeft dan ook alleen voordelen van de mobiele kolfruimte, volgens de ontwerpers: "Als werknemers naar huis moeten om te kolven of de ruimte is ongeschikt, duurt het vaak langer."

Eerste mobiele kolfruimte al in de maak

Uber krijgt als eerste een mobiele kolfruimte. Met andere bedrijven zijn de ontwerpers in gesprek. De kolfruimte, die 2,40 bij 1,80 meter groot is, biedt vrouwen alles wat ze nodig hebben, inclusief een kraantje voor water, een lekker zittende stoel en een slot op de deur voor privacy. De kolfruimte wordt geleverd vanaf 13.500 euro. Pabis: "Kleinere kantoren willen we de mogelijkheid bieden om de ruimte te leasen."

Door: Nationale Zorggids