Normal_condoom_soa_seks

Het gebruik van anticonceptie moet een gedeelde verantwoordelijkheid van de man en vrouw zijn, vindt 75 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar. Hoewel in de praktijk nog altijd blijkt dat de vrouw de vorm van anticonceptie beslist en gebruikt, willen mannen hierin graag meedenken. Kenniscentrum Rutgers, dat in het kader van Wereld Anticonceptiedag op 26 september onderzoek hiernaar deed, wil ook graag dat mannen meer verantwoordelijkheid nemen voor hun betrokkenheid bij het gebruik van anticonceptie. Dit meldt Rutgers. 

In slechts 45 procent van de ondervraagde gevallen is er gelijke verantwoordelijkheid voor anticonceptie. 27 procent van de mannen stelt dat de verantwoordelijkheid bij hem ligt, tegenover 47 procent van de vrouw die zegt dat zij de enige verantwoordelijke is.

Volgens de ondervraagde vrouwen houdt verantwoordelijkheid niet alleen in dat man en vrouw zich samen willen beschermen tegen een zwangerschap, maar het betekent ook meebeslissen en meebetalen. In de laatste vorm van verantwoordelijkheid kan niet iedereen zich vinden. Nog geen 40 procent is van mening dat de partner meebetaalt aan anticonceptie. Rutgers vermoedt dat dit deels komt door de vergoeding van anticonceptie aan vrouwen van 20 jaar en jonger of omdat de anticonceptie al is betaald voor de komst van de partner. Er zijn ook genoeg vrouwen die geen bemoeienis van hun partner willen: 78 procent houdt het liefst zelf de controle.

Meerderheid mannen betaalt graag mee

Ruim 80 procent van de mannen voelt zich verantwoordelijk en wil ook graag meedenken. 58 procent vindt het geen probleem om mee te betalen aan anticonceptie en net iets meer vinden dat ze de verantwoordelijkheid met de vrouw delen om zich te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap.

Door: Nationale Zorggids