Kinderopvangregels twee jaar langer versoepeld om werkdruk te verminderen

De maatregel waarbij beroepskrachten in opleiding de werkdruk in de kinderopvang verlichten, wordt met twee jaar verlengd. Dat heeft de minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Met de maatregel mogen kinderopvangorganisaties voor 50 procent van de personeelsbezetting beroepskrachten in opleiding inzetten. De verruiming van de regels geldt niet voor stagiairs. Zij mogen maar voor maximaal 33 procent van de personeelsbezetting op een kinderopvang worden ingezet.

Personeelstekort

De verlenging van de maatregel moet de kinderopvangsector meer lucht geven. Er is in de sector een groot personeelstekort door werkdruk en de overstap van pedagogisch medewerkers naar aantrekkelijkere banen buiten de branche. Tegelijkertijd kost het werven en inwerken van beroepskrachten in opleiding veel tijd.

In oktober vorig jaar riepen 125 kinderopvangorganisaties het kabinet in een brandbrief op maatregelen te nemen tegen het personeelstekort. Het kabinet besloot daarop de regels te versoepelen.

Begeleiding en werkdruk beroepskrachten

Bij de verlenging van de maatregel is het volgens het ministerie belangrijk dat de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang voorop blijft staan. Ook is er blijvende aandacht nodig voor de begeleiding van de beroepskrachten in opleiding en de werkdruk van vaste beroepskrachten.

Door: Nationale Zorggids