BirthVR-bril in Reinier de Graaf als alternatief voor pijnstilling bevallende vrouw

In de verloskamers van het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn er sinds kort BirthVR-brillen beschikbaar. Vrouwen die een kindje ter wereld brengen, kunnen daarvan gebruikmaken als alternatief voor pijnstillende middelen. De BirthVR-bril geeft vrouwen opdrachten in een virtual reality, die haar helpen met ontspannen. Het doel is om de angsten en pijnklachten te verzachten. Dit meldt het Reinier de Graaf ziekenhuis. 

Vrouwen kunnen er zelf voor kiezen om te gebruik te maken van de BirthVR-bril, die mogelijk pijnstilling met een epidurale of remifentanyl-pomp kan voorkomen. Een anesthesist moet deze pijnstilling toedienen en bij de inzet van de bril hoeft deze misschien minder vaak in actie te komen. Iedere vrouw in Reinier de Graaf bevalt, kan gebruikmaken van zo’n bril.

Positievere ervaring

“Met de BirthVR-bril kunnen vrouwen beter ontspannen. Weeën worden als minder heftig ervaren. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die de BirthVR-bril gebruiken, positiever terugkijken op de bevalling”, zegt gynaecoloog Lindy Santegoets.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky