Normal_operatiekamer

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) krijgt in de Goese locatie een gloednieuw operatiekamercomplex. De directies van ADRZ en Siemens Healthineers hebben daarvoor gisteren een overeenkomst getekend. De bouw begint eind volgende maand. Het complex van zes operatiekamers wordt in februari 2017 in gebruik genomen. Met het project is in totaal ruim tien miljoen euro gemoeid. Dat meldt het ADRZ.

Het nieuwbouwproject dat Siemens uitvoert met haar partners Engie en Jan Snel, vloeit voort uit de samenwerking die het ADRZ en Siemens vorig jaar zijn aangegaan. Hierin voorziet Siemens het ADRZ de komende tien jaar van de nieuwste medische apparatuur. Daarnaast is Siemens betrokken bij de bouw van het centrum voor nucleaire geneeskunde bij het ADRZ in Goes. Voor het nu nieuw te bouwen operatiekamercomplex is voor een vergelijkbare constructie gekozen: Siemens wordt eigenaar en het ADRZ huurt de ruimtes en apparatuur. Op deze manier kan het ziekenhuis drastisch vernieuwen zonder ingrijpende investeringen te doen.

Claudia Brandenburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ADRZ: “Dit is een volgende stap in het vernieuwen van de zorginfrastructuur van het ADRZ. Na een periode van bezuinigen en heroriëntatie is dit letterlijk en figuurlijk de volgende bouwsteen aan het nieuwe ADRZ. Wij zijn blij met partner Siemens die ons ondersteunt met het ontwikkelen en realiseren van een dergelijke, technisch complexe infrastructuur. In dit geval zes operatiekamers, waarbij de kwaliteit en veiligheid voor onze patiënten voorop staan.”

De veiligheid is onder meer geborgd doordat alle OK’s uniform zijn ingericht, waardoor eenduidige looplijnen ontstaan en een logische ordening. Het maakt voor de chirurg niet meer uit in welke OK hij opereert; alles zit op dezelfde plek. Dat geldt ook voor de medische apparatuur. Een van de OK’s is voorbereid om in de toekomst te kunnen worden uitgerust als hybride OK voor onder meer vaatchirurgische toepassingen.

De huidige operatiekamers in Goes bevinden zich in de laatste fase van hun technische levensduur en worden omgebouwd tot centrale sterilisatie afdeling, waar chirurgische instrumenten worden gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd. In het nieuwe complex, dat aan het ziekenhuis wordt gebouwd, komen naast de 6 operatiekamers ruimtes voor de opslag van materialen, een pauzeruimte en een kantoor. In een verbouwde bestaande vleugel komen sluizen, verkoeverruimtes, kleedkamers en opslag van apparatuur.

Nadat artsen en medewerkers zijn getraind in het gebruik van de nieuwe applicaties en apparatuur wordt het complex uiterlijk 1 februari 2017 in gebruik genomen. 

©Nationale Zorggids