Normal_waterkraan_water_kraan_druppel

De concentratie FRD-903 in drinkwater in Dordrecht en omgeving overschrijdt de richtwaarden in de toekomst en bij de huidige emissie niet. FRD-903 is een stof die wordt gebruikt bij GenX-technologie voor het maken van Teflon. Het RIVM voerde een risicoschatting uit op basis van berekeningen van drinkwaterbedrijf Oasen. Op dit moment zijn de concentraties ruim onder de richtwaarden FRD-903 in drinkwater. Dat betekent dat het overal veilig is om het drinkwater te drinken. Dit meldt RIVM.

Het RIVM constateert dat de berekende concentraties FRD-903 in het drinkwater op langere termijn net onder de richtwaarde blijven als uitgegaan wordt van de nu toegestane lozing. Bij hogere lozing zou er sprake zijn van overschrijding van de richtwaarde. Dat pleit voor goede monitoring van het oppervlaktewater en om er voor te zorgen dat de concentratie FRD-903 ook in de toekomst onder de richtwaarde blijft.

Chemiefabriek DuPont/Chemours is voor de productie van stoffen in 2012 overgegaan op de zogenoemde GenX-technologie. Bij toepassing van deze technologie vormt zich in water de stof FRD-903. De fabriek heeft sinds 2013 een vergunning om maximaal 6400 kg per jaar te lozen op de rioolwaterzuivering van Dordrecht. In de aangepaste vergunning van april 2017 is de toegestane lozing verlaagd tot 2035 kg per jaar. Tot het jaar 2012 gebruikte de chemiefabriek perfluoroctaanzuur (PFOA).

Door: Redactie Nationale Zorggids